Placek zbójnicko-węgierski

Pyszny, sycący: Placek zbójnicko - węgierski :)

 

SKŁADNIKI

Gulasz:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka) lub wołowego pokrojonego w kostkę
- 2 czerwone papryki
- 8 pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki papryki (słodkiej)
- szczypta papryki chili
- sól ,pieprz

Placki ziemniaczane:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- sól,pieprz

Przygotowanie:
Mięso obtaczamy w mące, kładziemy na patelnię, smażymy do zarumienienia. Mięso wrzucamy do garnka, dolewamy wodę, dusimy. Cebulę kroimy w kostkę, siekamy czosnek - szklimy je na patelni. Kroimy pieczarki i dorzucamy na patelnię. Cebulę z czosnkiem i pieczarkami dodajemy do garnka, dokładamy przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, paprykę słodką i chili,sól i pieprz). Całość dusimy 40 minut. Paprykę kroimy w kostkę. Koncentrat pomidorowy i paprykę dodajemy do gulaszu. Dusimy następne 20 minut. Doprawiamy do smaku.

Ścieramy ziemniaki i cebulę, dodajemy jajko, mąkę, sól oraz pieprz- mieszamy. Placki smażymy na całej patelni.
Placek ziemniaczany układamy na talerzu, na połowę wylewamy gulasz i składamy.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.