Gulasz pieczarkowo - wołowy

SKŁADNIKI:

1 kg wołowiny
50 dag pieczarek
2 łyżki masła
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki słodkiej papryki w proszku
1-2 łyżeczki kminku
1 l wywaru wołowego
sól, pieprz
oregano
2 szklanki posiekanych pomidorów
(mogą być z puszki)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulę siekam i razem ze zmiażdżonym czosnkiem podsmażam na maśle. Dorzucam pokrojoną w kostkę wołowinę i smażę przez 2-3 minuty. Następnie wlewam wywar, dodaję kminek, sól i pieprz. Całość gotuję przez 1 godzinę na małym ogniu (pod przykryciem). Pieczarki kroję w plasterki i razem z pomidorami i oregano dodaję do mięsa. Gotuję kolejne 40 minut, tym razem bez przykrycia. Pod koniec gotowania dodaję paprykę. Mąkę rozrabiam z niewielką ilością wody, wlewam do gulaszu i doprowadzam całość do wrzenia. Gotuję chwilę na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.