Pieczone ziemniaki

SKŁADNIKI:

około 1 kg ziemniaków, kartofli, grul, bulw czy pyr (wybierz nazwę odpowiednią dla Twojego regionu);
3-4 pieczarki;
1 cebula;
przyprawa do kurczaka;
sól;
pieprz;
olej.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki, mniej więcej grubości 5 milimetrów. Można pokroić w ćwiartki czy nawet ósemki. Pieczarki ścieramy na tarce lub kroimy w wybrany sposób. Podobnie robimy z cebulą. Do naczynia Żaroodpornego, prodiża lub blachy wykładamy po kolei warstwę ziemniaków, posypujemy je przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem oraz papryką, przekładamy cebulką. Następnie kładziemy pieczarki. Wszystko przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków i ponownie posypujemy przyprawami. Całość skraplamy olejem. Całość wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około godziny. Pod koniec pieczenia na całość można zetrzeć trochę żółtego sera.

Smacznego!

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.