około 1 kg ziemniaków, kartofli, grul, bulw czy pyr (wybierz nazwę odpowiednią dla Twojego regionu);
3-4 pieczarki;
1 cebula;
przyprawa do kurczaka;
sól;
pieprz;
olej.
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki, mniej więcej grubości 5 milimetrów. Można pokroić w ćwiartki czy nawet ósemki. Pieczarki ścieramy na tarce lub kroimy w wybrany sposób. Podobnie robimy z cebulą. Do naczynia Żaroodpornego, prodiża lub blachy wykładamy po kolei warstwę ziemniaków, posypujemy je przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem oraz papryką, przekładamy cebulką. Następnie kładziemy pieczarki. Wszystko przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków i ponownie posypujemy przyprawami. Całość skraplamy olejem. Całość wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około godziny. Pod koniec pieczenia na całość można zetrzeć trochę żółtego sera.
Smacznego!