Zapiekanka z kaszy jaglanej z pieczarkami

SKŁADNIKI:

szklanka kaszy jaglanej,
30dkg pieczarek,
cebula,
śmietana 18% – 2 łyżki,
Papryka słodka,
chilli,
ser żółty tarty,
masło

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W garnku zagotować dwie szklanki wody (można użyć bulionu warzywnego), wsypujemy kaszę, mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 15 min na wolnym ogniu.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.
Dusimy na małym ogniu. Gdy woda wyparuje doprawiamy paprykami i odrobiną soli.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, i układamy kolejno warstwy-Kasza, pieczarki, odrobina startego sera, kasza, pieczarki i ser, kasza i na koniec większa ilość sera.

Zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do
180°C. Zapiekankę podajemy samą, lub polaną sosem pomidorowym (najlepszy ten zrobiony przez nas :-) )

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.