Sałatka z łososiem i pieczarkami

SKŁADNIKI:

10 dag wędzonego łososia w plasterkach,
10 dag pieczarek,
sałata karbowana,
mała marchewka,
pomarańcza,
pęczek koperku,
2 gałązki tymianku,
1/2 cytryny,
oliwa,
sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Blanszować 3 min. w osolonym wrzątku, osączyć i ostudzić. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Marchewkę obrać, opłukać i obieraczką pokroić w wiórki. Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańczę sparzyć, dokładnie osuszyć i otrzeć skórkę. Obrać i wykroić cząstki. Koperek oraz tymianek opłukać i posiekać (koperek dość grubo). Połączyć sałatę, pieczarki, łososia, pomarańczę, marchewkę i 3/4 koperku. W soku z cytryny rozpuścić szczyptę soli, dodać skórkę z pomarańczy, tymianek i pieprz. Wlać 3 łyżki oliwy i mieszać, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polać sosem, wymieszać i posypać resztą koperku.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.