SKŁADNIKI:
- 15 pieczarek średniej wielkości
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 125 g tłuszczu do smażenia
- sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pieczarki myjemy i usuwamy nóżki, solimy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na pateln na odrobinie tłuszczu. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z podsmażoną cebulką, wyciśniętymi ząbkami czosnku, jajkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Mięso musi być dosyć ścisłe, więc jeśli jest zbyt luźne, dosypujemy 1-2 łyżki bułki tartej.
Z mięsa formujemy kulki i wkładamy do poszczególnych pieczarek, tak aby jego cześć wypełniała miejsca po usuniętych nóżkach, a reszta oblepiała pieczarkę na zewnątrz.
Nafaszerowane pieczarki smażymy na gorącym tłuszczu, w pierwszej kolejności od strony kapeluszy, a kiedy bedą miały złoty kolor, wówczas obracamy i smażymy od strony mięsa mielonego.
Pod wpływem smażenia, utraty wody i kurczenia się kapelusz pieczarki nie spadnie z mięsa, dzięki czemu całość będzie przypominała grzybek!
AUTOR PRZEPISU: lexi27