Pieczarkowe gniazdo

SKŁADNIKI:

na 2 porcje:
1 kostka rosołowa,
100 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego,
12 średnich pieczarek,
woda,
1 łyżka masła,
1 średnia cebula,
2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
10 g sera gouda,
3 łyżki groszku konserwowego,
sól himalajska do smaku,
pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
1/4 łyżeczki majeranku,
szczypta suszonego czosnku i papryczki chili,
50 g serka kremowego topionego,
świeży lubczyk i bazylia do smaku,
oliwki czarne i zielone.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

SOS: Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, na złoty kolor. Pieczarki czyścimy, kroimy na kawałeczki, dodajemy do cebuli i całość smażymy. W małym garnku zagotowujemy 300 ml wody, przekładamy pieczarki z cebula i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Dodajemy kostkę rosołową, robimy zasmażkę z mąki pełnoziarnistej i zagęszczamy nią sos. Następnie dodajemy serek topiony, pieprz, majeranek, drobno posiekany lubczyk i całość mieszamy. Na końcu dodajemy zielony groszek, suszony czosnek i papryczkę chili.
W oddzielnym garnku, w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti na al dente.
Na talerz nakładamy makaron, robimy w środku otwór (gniazdo) nalewamy gorący sos pieczarkowy, na wierzch trzemy ser żółty, dodajemy oliwki i świeżej bazylii. Smacznego.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.