Karkówka z pieczarkami i ryżem

SKŁADNIKI:

500g karkówki
300g ryżu
250g pieczarek
1 cebula
pół pęczka szczypiorku
100ml śmietany 30%
3 łyżki soku z cytryny
olej
po 1 łyżce suszonego tymianku, majeranku i posiekanej suszonej kolendry
sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Karkówkę umyć i pokroić w plastry, przyprawić mieszanką tymianku, majeranku i kolendry. Posolić.

Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć mięso z obu stron, przykryć i dusić - ok.30 min. Zdjąć.
W osolonej wodzie ugotować ryż.
Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę na pół talarki, szczypiorek umyć i posiekać.
Na patelni po smażeniu mięsa zeszklić cebulę, dodać pieczarki, smażyć wszystko do miękkości.

Wlać sok z cytryny i śmietanę, jednocześnie mieszając całość. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać mięso, szczypiorek i dusić przez kilka minut.
Podawać z ryżem.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.