Farsz:
5 dużych pieczarek
1 duża cebula
mała czerwona papryka
sos sojowo-grzybowy (kilka kropel)
słodka papryka w proszku łyżka
chilli szczypta
pieprz
oliwa z oliwek
Sos:
1 duża cebula
czerwona fasolka (puszka 425ml)
krojone pomidory 390 g
przyprawa do pizzy lub zioła prowansalskie
sól, pieprz
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Pokroić w talarki pieczarki, dodać do reszty. Smażyć do miękkości. Podlać sosem sojowo-grzybowym, aby nie było za sucho na patelni. Dodać przyprawy i smażyć 5 minut.
W międzyczasie na drugą patelnię wrzucić pokrojoną cebulę w kostkę. Gdy się zarumieni, dodać krojone pomidory i zagotować. Dodać fasolkę czerwoną (odsączoną), zioła prowansalskie oraz sól i pieprz według uznania. Podlać wodą i gotować aż płyn lekko odparuje.
Potrawa powinna być lekko pikantna.
Naleśniki ryżowy zanurzyć w ciepłej wodzie na dwie sekundy i wyłożyć na deskę, aby zmiękły, zawinąć w nie farsz tak jak krokiety. Gotowe podsmażyć na łyżeczce oleju.
Gdy się zarumienią, wyłożyć na talerz i polać sosem.