Faszerowana rolada rybna w galarecie

SKŁADNIKI:

1 karp
40 dag filetu z dorsza (lub innej ryby)

WYWAR
głowa i resztki karpia
2l wody
30 dag włoszczyzny
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych
sól

ROLADA:
mięso z ryb (mi wyszło ok 70 dag z czego 15 dag jeszcze wybrałam z ugotowanych resztek)
pół bułki
25 g kaszki manny
1 jajko
1 cebula
sól, pieprz, sól ziołowa
20 dag pieczarek
3 ugotowane marchewki (z wywaru)
oliwa

GALARETA:
1l wywaru
20g żelatyny
3 białka
1 łyżka octu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Karpia oddzielamy od kości i skóry, wybieramy mięso w miejscach gdzie nie ma ości, dodajemy do fileta z dorsza.

Pozostałe części ryby wrzucamy do garnka razem z obraną włoszczyzną, dodajemy ziele, listek laurowy i gotujemy wywar. Solimy pod koniec gotowania.

Bułkę namaczamy w mleku, cebulkę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oliwie. Mięso z ryby , bułkę i cebulkę mielimy, dodajemy jajko, sól, pieprz, kaszę mannę (surową), dokładnie ugniatamy na pulchną masę.

Pieczarki podsmażamy na oliwie, przyprawiamy solą, pieprzem, mielimy razem z 3 ugotowanymi marchewkami.

2 grube warstwy gazy o wymiarach ok 15x15 układamy na blacie, na nie wykładamy warstwę mięsa z ryby, na środek pasek farszu grzybowego, z pomocą gazy zwijamy ciasno w roladę, wiążemy końce nitką, gotujemy na parze ok 30-40 minut.

Klarowanie galarety:
Do zimnego wywaru dodajemy 3 białka i łyżkę octu, mocno trzepiemy aby powstałą piana na wierzchu i stopniowo podgrzewamy. Białko po pewnym czasie powinno się oddzielić od wywaru. Odstawiamy 10 minut i wybieramy pianę z białkiem sitkiem. Cały wywar następnie cedzimy przez sitko wyłożone grubo gazą - wywar powinien być przezroczysty.

Na tacy układamy plastry rolady rybnej, kawałki marchewki, jajka, ogórka konswerowego, całość zalewamy schłodzoną galaretą, odstawiamy do lodówki do stężenia.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.