Paszteciki

SKŁADNIKI:

Ciasto:
0,5 KG mąki
1 paczka drożdży
1 całe jajko
2 żółtka
1 margaryna
szczypta soli
2-3 łyżki śmietany (jak potrzeba)
Farsz:
1-1,5 kg kapusty kiszonej
30 dkg pieczarek
10-15g suszonych grzybów lub garść grzybów mrożonych
2 cebule

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wszystkie składniki (za wyjątkiem śmietany) potrzebne do przygotowania ciasta wkładamy na stolnicę. Do mąki kroimy margarynę kruszymy drożdże dodajemy jajko i żółtka zagniatamy. Jeśli ciasto nie chce się lepić dodajemy śmietanę. Ciasto wygniatamy chwilę, aż będzie miało stałą konsystencję, nie będzie się przyklejało do stolnicy.
Farsz przyrządzamy z kapusty i grzybów. Suszone grzyby gotujemy ok 1 godziny, odcedzamy. Pieczarki myjemy kroimy drobno. Cebule obieramy kroimy drobno, wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej. Kiedy się lekko zarumieni dodajemy grzyby i pieczarki, podsmażamy. kapustę po jednokrotnym wypłukaniu gotujemy ok. godziny. Po ugotowaniu i ostygnięciu wyciskamy. kapustę wraz z grzybami i pieczarkami mielimy w maszynce przez grube oczka. Doprawiamy do smaku - sól, pieprz, papryka, vegeta.
Zagniecione ciasto dzielimy na kawałki, wałkujemy prostokąty, na brzegu układamy farsz i zawijamy. Kiedy powstanie rulonik kroimy po skosie. Jeśli ktoś ma więcej czasu może zrobić kieszonki czy rogaliki. Tak przygotowane paszteciki układamy na blaszce w odstępach 2-3 cm, ponieważ ciasto rośnie. Smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika na ok 30 min w temp 180 - 200 stopni.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.