Zapiekana ryba z podwójną łuską

SKŁADNIKI:

filet z mintaja duży
6 ziemniaków
3 pieczarki
2.5 łyżki masła
1 łyżka mąki
0.5 szklanki mleka
przyprawa do ryb
gałka muszkatołowa
pieprz czosnkowy
sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ziemniaki ugotować al dente, obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki, połowę wykładamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego doprawiamy solą i pieprzem czosnkowym. Na ziemniaki układamy filet z mintaja, a następnie posypujemy go przyprawą do ryby. Na rybę układamy pozostałe ziemniaki, posypujemy solą i pieprzem czosnkowym, następnie układamy cienko pokrojone plasterki pieczarek. Na patelni robimy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i po chwili wlewamy mleko cały czas energicznie mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem czosnkowym i gałką muszkatołową. Sos ostrożnie wylewamy na pieczarki, uważając, aby ich nie poruszyć. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, około 30 min.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.