Parówki w cieście drożdżowym z pieczarkami

SKŁADNIKI:

Ciasto:
1/2 kg mąki
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
5 łyżek oleju
3 łyżki cukru
szczypta soli
2 jajka

Dodatkowo:
20 parówek
250 g sera żółtego
500 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto: Mleko podgrzać i dodać drożdże,cukier i część mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę dodać olej, sól, jajko roztrzepane za pomocą widelca i wyrośnięte drożdże. Ciasto dobrze wyrobić. Rozwałkować dość cienko i pokroić w paseczki ok 4 cm. Posmarować białkiem z drugiego jajka.
Farsz: Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju. Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Parówki obrać z osłonek.
Nałożyć łyżkę podsmażonych pieczarek z cebulką, posypać startym serem żółtym, położyć obraną z osłonki parówkę i owinąć ciastem. Tak przygotowane parówki układamy dość luźno na blaszce posmarowanej olejem.
Pozostałe białko mieszamy z żółtkiem i smarujemy parówki po zewnętrznej stronie.
Pieczemy w 180 st. C około 25 minut na złoty kolor.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.