Krucha tarta z pieczarkami

SKŁADNIKI:

ciasto:
170 g mąki pszennej tortowej
120 g masła (ok. 2/3 kostki)
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

nadzienie:
250 g pieczarek
1 cebula
100 g sera feta
sól i czarny pieprz do smaku

sos:
3 jajka
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
150 ml śmietanki UHT 12%
1/2 łyżeczki soli - do smaku
 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Masło rozpuścić. Rozbić jajko do miski. Po trochu dodawać rozpuszczone, przestudzone masło, ucierając. Dodać proszek do pieczenia i sól. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Ciastem wylepić formę do pieczenia. Na czas przygotowania nadzienia odstawić formę do lodówki.
Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć pieczarki z cebulą, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Składniki sosu dokładnie wymieszać, posolić do smaku pamiętając, że ciasto i pieczarki są już lekko słone. Pieczarki wyłożyć na ciasto. Rozłożyć kawałki pokrojonej w kostkę fety i zalać całość sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 35-40 min, aż będzie lekko złote.
 

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.