Uszka z barszczem czerwonym

SKŁADNIKI:

USZKA:
30 dag mąki
1 jajko
szklanka mleka
FARSZ:
pół kg pieczarek
pół kostki margaryny
szczypta soli
BARSZCZ:
4 buraki czerwone
łyżka octu
kość wieprzowa
duża cebula
pół łyżeczki cukru
łyżeczka soli
szczypta pieprzu
łyżeczka kucharka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

USZKA: Mąkę dać na stolnicę, wbić jajko, wlewać letnie (wcześniej ugotowane) mleko. Wyrobić dość miękkie ciasto, rozwałkować dość cienko, pokroić na maleńkie kwadraciki. FARSZ: Pieczarki umyć, drobno pokroić, usmażyć na margarynie i tak przygotowany farsz wkładać na ciasto, lepić malutkie uszka. BARSZCZ: na kości i pokrojonej cebuli ugotować wywar. Trochę posolić. Buraki pokroić na mniejsze części, zalać octem, dać pół łyżeczki cukru. Chwilę pogotować. Następnie przecedzić wywar. Wlać barszcz z odcedzonych buraków. Przyprawić solą, pieprzem i kucharkiem. Uszka gotować ok. 5 minut w osolonej wodzie. Ugotowane przekładać na talerz, zalewać barszczem. Smacznego.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.