Portobello zapiekane z kuskusem

SKŁADNIKI:

3 duże pieczarki Portobello
    1/2 niedużej cebuli
    6 czubatych łyżek kuskusu
    4 suszone pomidory
    5 kaparów z zalewy
    4 czubate łyżki startego sera Gouda
    2 łyżki posiekanego koperku
    3 łyżki oleju spod pomidorów
    do smaku - sól, pieprz mielony, przyprawa ognista, sok z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Portobello oczyściłam, wyłamałam trzonki a kapelusze od środka oprószyłam solą, pieprzem i skropiłam sokiem cytrynowym - odłożyłam na ok. pół godziny. Kuskus przesypałam do miseczki, zalałam wrzątkiem tak żeby był przykryty na ok. 1/2 cm - nakryłam talerzykiem i odstawiłam na 5 minut. Trzonki portobello i obraną cebulę posiekałam, wrzuciłam na rozgrzaną patelnię z 2 - ma łyżkami oleju z pomidorów. Gdy cebula się zeszkliła dodałam posiekane pomidory i kapary, jeszcze chwilę razem smażyłam a następnie przełożyłam do miski. Dodałam kuskus, koperek i starty drobno ser - wymieszałam dokładnie i doprawiłam do smaku. Tak przygotowaną mieszankę nałożyłam czubato do kapeluszy portobello. Ułożyłam je w naczyniu do zapiekania posmarowanym lekko olejem. Przykryłam je i piekłam najpierw 20 minut w temp. 200 st. a potem odkryłam i piekłam jeszcze kolejne 20 minut. Podałam z ogórkami małosolnymi.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.