Faszerowana papryka z suszonymi pomidorami, pieczarkami i mozzarellą

Składniki:

- 3 papryki
- 3 suszone pomidory
- torebka ryżu
- mozzarella (pół)
- krojone pomidory (1 opakowanie)
- 5 pieczarek
- 1 pierś z kurczaka
- 1/5 kopru włoskiego
- świeża bazylia
- przyprawa do kurczaka
- chili lub ostra papryka (przyprawa)
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i podsmażamy, zdejmujemy z palnika. Kroimy pieczarki, delikatnie je podsmażamy, dorzucamy do kurczaka. Dodajemy krojone pomidory, pokrojone suszone pomidory, posiekany koper włoski, ugotowany ryż - mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką (lub chili).
Odcinamy górną część papryki, wyjmujemy pestki, wkładamy do papryki farsz dodając do środka pokrojone listki bazylii oraz pokrojoną w kosteczkę mozzarellę. Paprykę przykrywamy "czapeczką".
Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( około 170 stopni, bez termoobiegu) na 15-20 minut. Podajemy z pieczywem lub grzankami.

Smacznego!
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.