Kiszone pieczarki

Pieczarki to grzyby uniwersalne. Można je gotować, smażyć, grillować, konserwować lub jeść na surowo. Ale czy wiedzieliście, że grzyby można kisić?!

Kiszeniu można poddawać wiele warzyw i grzybów. Dzięki takiej obróbce pieczarki zachowują swoje właściwości, a zalewa nadaje im niezwykłego smaku. Najlepsze pieczarki kiszone to te małosolne – są gotowe do spożycia już po dwóch dniach. Są doskonałe jako przekąska, dodatek do kolacji oraz wykorzystywane jako składnik sałatek.

Pieczarki marynowane

Składniki:

- 500- 600 g surowych, małych pieczarek,
- 1 l przegotowanej wody,
- 1 łyżka soli,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek korzenia chrzanu.
Opcjonalnie:
- kilka ziaren pieprzu i koper lub
- liść laurowy, ziele angielskie oraz gorczyca.

Przygotowanie:

- pieczarki oczyścić, obciąć kapelusze,
- całe, surowe grzyby ułożyć w słoiku na zmianę z przyprawami,
- do 1 l przegotowanej, ciepłej wody dodać łyżkę soli, wymieszać,
- słoik z grzybami i przyprawami zalać solanką, przykryć pokrywką ( bez dokręcania) i odstawić na talerzyku.
Pieczarki małosolne są gotowe po 48 godzinach. Jeśli chcemy przygotować bardziej słone grzyby, słoik zostawiamy na dłużej ( 5 do 7 dni).
Kiszone pieczarki przechowujemy w lodówce przez kilka dni.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.