pieczarka

Kategorii rozróżniających pieczarki jest jak… grzybów po deszczu, dlatego przytaczamy kilka podziałów:

Według rodzajów handlowych:

  • pieczarki całe z nieodciętą nóżką
  • pieczarki krojone z odciętą nóżką


Według kolejnych faz rozwoju:

  • pieczarki z całkowicie zamkniętym kapeluszem
  • pieczarki z pierścieniem, tj. z błoną łączącą kapelusz z nóżką
  • pieczarki z otwartym kapeluszem, o brzegach wywiniętych ku dołowi
  • pieczarki z całkowicie otwartym kapeluszem


Według zabarwienia:

  • białe,
  • brązowe lub kasztanowate


Pieczarki zostały podzielone także na klasy określające ich jakość. Te, sprzedawane w supermarketach, muszą należeć do konkretnej klasy; robiąc zakupy na targu - informacji takiej niestety nie otrzymamy.

Klasa ekstra
Pieczarki zaliczone do tej klasy muszą być najwyższej jakości. Pod względem kształtu, wyglądu, fazy rozwoju i zabarwienia muszą odpowiadać charakterystyce rodzaju handlowego. Powinny być foremne. Muszą być wolne od wszelkich wad, z wyjątkiem bardzo niewielkich powierzchownych uszkodzeń, które nie mają wpływu na ogólny wygląd produktu oraz ich prezentację w  opakowaniu.

Klasa I
Pieczarki zaliczone do tej klasy muszą być dobrej jakości. Pod względem kształtu, wyglądu, fazy rozwoju i zabarwienia muszą odpowiadać charakterystyce rodzaju handlowego. Dopuszcza się jednak nieznaczne wady, pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd produktu oraz jego jakość:

  • nieznaczne wady kształtu
  • nieznaczne wady zabarwienia
  • nieznaczne powierzchowne skazy, o ile nie rozwijają się
  • nieznaczne powierzchowne obicia


Klasa II
Klasa ta obejmuje pieczarki, niekwalifikujące się do zaliczenia do wyższych klas, lecz spełniające minimalne wymagania. Można dopuścić następujące nieznaczne wady, pod warunkiem, że pieczarki zachowują swoje zasadnicze cechy charakterystyczne, co do jakości i trwałości oraz prezentacji:

  • wady kształtu
  • wady zabarwienia
  • drobne skazy: nieznaczne obicia, trzon pusty w środku

Ostatnim podziałem, który przytaczamy w tym miejscu, jest rozróżnienie ze względu na rozmiar: mini, małe, średnie, duże. Średnica pieczarki może wynosić od 20 mm do 100 mm.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.