SKŁADNIKI:
500 g pieczarek
1 łyżka oliwy
50 g wędzonego boczku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 l czerwonego wina
1 sos pieczeniowy
1/8 l kwaśnej śmietany
2 filiżanki ryżu
4 filiżanki rosołu mięsnego z kostki
2 pomidory
1 filiżanka zielonego groszku z puszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pieczarki oczyścić.Boczek pokroić w kostkę stopić,dodać posiekana cebulę,podsmażyć.Dodać rozgnieciony czosnek,wino,pieczarki-dusić razem ok 5 min.Sos pieczeniowy wymieszą ze śmietana ,dodać do pieczarek,zagotować.Ryż zalać bulionem,ugotować.Do ugotowanego ryżu dodać pokrojone w kostkę pomidory,osączony groszek.Ryż wyłożyć na talerz,środek wypełnić pieczarkami.
AUTOR PRZEPISU: krollew