Krokiety z pieczarkami i ryżem

SKŁADNIKI:

NALEŚNIKI - 2 jajka
    220 g mąki pszennej luksusowej
    150 ml mleka
    ok. 200 ml zimnej wody, może trochę więcej
    1/4 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju roślinnego

    FARSZ - ok. 600 g pieczarek
    2 nieduże cebule
    1 malutka ostra papryczka
    3 łyżki oleju roślinnego
    150 g złotego ryżu
    ok. 200 ml bulionu jarzynowego
    3 łyżki posiekanej zieleniny np. natki pietruszki albo innych ulubionych ziół
    1 białko
    do smaku - sól, pieprz ziołowy

    do panierowania - 3 białka albo 2 całe jajka + 2 łyżki mleka
    bułka tarta
    do smażenia - olej roślinny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

NALEŚNIKI - jajka roztrzepałam z mlekiem, olejem i ok. 100 ml wody. Dosypałam sól i mieszając rózgą powoli dosypywałam mąkę. Mieszałam aż ciasto było gładkie, bez żadnych grudek. Odstawiłam je na ok. 30 minut po czym dolałam jeszcze wody żeby ciasto miało odpowiednią, lejącą konsystencję. Smażyłam naleśniki na suchej patelni z powłoką ceramiczną.

FARSZ - pieczarki oczyściłam i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebule obrałam i pokroiłam w drobną kostkę, papryczkę posiekałam. W rondlu rozgrzałam olej, zeszkliłam cebulę, dodałam papryczkę i pieczarki. Smażyłam kilka minut mieszając. Dosypałam suchy ryż i wlałam bulion. Dusiłam aż ryż wchłonął płyn i zmiękł. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem ziołowym. Jeśli farsz byłby zbyt mokry trzeba go na koniec odparować. Przestudziłam go i dokładnie wymieszałam z natką pietruszki oraz białkiem.

Na środek każdego lekko przestudzonego naleśnika nakładałam czubatą łyżkę farszu, lekko go rozsmarowując. Składałam krokiety zaginając najpierw dolną część do środka, następnie oba boki a na koniec zwijając od dołu. Krokiety panierowałam w lekko roztrzepanych białkach i bułce tartej. Smażyłam na oleju aż były ładnie rumiane ze wszystkich stron. Podałam z gorącym barszczykiem czerwonym :)

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.