SKŁADNIKI:
- 1 kg pieczarek średniej wielkości (muszą być świeże, białe)
- 3 średnie cebule
- 3 ogórki konserwowe
- 2 jaja
- 1 płaska łyżeczka przyprawy Vegeta
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Zalewa :
- 4 szklanki wody (szklanka 250 ml)
- 12 łyżek octu 10%
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek ketchupu łagodnego
- 200 g koncentratu pomidorowego 30%
- 1 łyżka soli
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- 3 zierna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pieczarki po umyciu i wycięciu nóżek (używamy tylko samych kapeluszy) należy opanierować w przygotowanych wcześniej jajkach z dodatkiem Vegety, soli i pieprzu oraz w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor.
W międzyczasie gotujemy zalewę z podanych składników.
Usmażone grzyby przekładamy warstwami jak niżej:
- I warstwa - pieczarki
- II warstwa - surowa, obrana i pokrojona w półplasterki cebula
- III warstwa - pieczarki
- IV warstwa - ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
Tak przygotowane pieczarki zalewamy gorącą zalewą. Po całkowitym wystygnięciu grzyby wstawiamy do lodówki.
Potrawę należy podawać następnego dnia po przygotowaniu.
AUTOR PRZEPISU: lexi27