500g pieczarek
500 mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
2 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
1,5 dużej cebuli
3 ząbki czosnku
garść suszonego oregano
1 płaska łyżeczka imbiru
odrobina masła (około 1-2 łyżek)
sól i pieprz do smaku
ulubione przyprawy do smaku (występuje tu Kamis Grill Klasyczny i Delikat Knorr)
Pieczarki myjemy, wycinamy ogonki i odkładamy. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuszczamy jeszcze raz mięso oraz kawałki cebuli, obrany czosnek oraz ogonki pieczarek - można także warzywa zblendować i wymieszać z mięsem mielonym. Do powstałej masy dodajemy przyprawy, jajka i bułkę tartą, dokładnie mieszamy (masa nie może być za rzadka, wiec w razie potrzeby dodajemy więcej bułki tartej). Pieczarki łepkami do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, a następnie w zagłębienie każdego kapelusza wkładamy porcję mięsa formując kulkę. Na środku każdej kulki mięsnej robimy palcem dołeczek, w który wkładamy odrobinę masła. Całość zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 - 25 minut. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.